top of page
Zoeken

Adembeweging

  • djemtheunissen
  • 23 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Gisteren heb ik een bijzonder interessante nascholing van de NVVM over adembeweging bijgewoond gegeven door Claudine van Monsjou.


Onze ademhaling en de hierbij behorende ademhalingsbeweging is een cruciaal proces in ons lichaam dat niet alleen zuurstof levert, maar ook direct invloed heeft op meerdere processen in ons lichaam.


Ademhaling en het zenuwstelsel

We onderscheiden twee belangrijke onderdelen van het autonome zenuwstelsel: het sympathische zenuwstelsel (het vecht- of vluchtsysteem, ook wel je gaspedaal genoemd) en het parasympathische zenuwstelsel (rust- en herstelsysteem, ook wel je rem genoemd).


Wanneer we gestrest zijn, activeert ons sympathische zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat onze ademhaling oppervlakkiger en sneller wordt, onze hartslag stijgt en het lichaam zich klaarmaakt voor actie. Hoewel dit mechanisme nuttig is in acute stresssituaties, kan chronische activering van het parasympatisch zenuwstelsel schadelijk zijn en leiden tot problemen zoals hoge bloeddruk, slechte spijsvertering, angst en slapeloosheid.


Bewuste ademhaling activeert echter het parasympathische zenuwstelsel. Dit helpt het lichaam om te ontspannen, de spijsvetering te stimuleren en de hartslag te vertragen. Door je ademhaling bewust te reguleren, kan je het stressniveau in je lichaam verlagen en je lichaam in een toestand van rust brengen.


Adembeweging, diafragma en de spijsvertering

Er zijn meer dan 30 spieren betrokken bij de adembeweging. De middenrifspier, ook wel het diafragma genoemd, is de belangrijkste spier die betrokken is bij de adembeweging. De beweging van het diafragma vergroot de longcapaciteit, bevordert de doorbloeding in de buikholte, stimuleert de onderliggende organen (denk aan maag, lever en darmen), stimuleert de spijsvertering en activeert de lymfestroom.  


Op dit filmpje is goed te zien hoe het diafragma beweegt bij een in- en uitademhaling en laat zien hoe de beweging van het diafragma invloed heeft op de beweging van onderliggende organen.



Tijdens het visceraal onderzoek beoordeelt een mesoloog o.a. de beweeglijkheid van het diafragma. Ik zie bij veel mensen in mijn praktijk dat het diafragma onvoldoende kan bewegen. Buikademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpend zijn. Ook kan een osteopaat het diafragma losser maken.


De kracht van de buikademhaling

Buikademhaling, ook wel diafragmatische ademhaling genoemd, is een eenvoudige techniek die vele voordelen biedt. Bij deze vorm van ademhaling adem je diep in door je neus, zodat je buik uitzet, en adem je langzaam uit via je mond. Deze langzame, diepe ademhaling stimuleert de nervus vagus, een belangrijke zenuw die het parasympathische zenuwstelsel activeert.


Ademhalingsoefeningen zijn eenvoudig, kosten niets en kunnen overal worden uitgevoerd. Dagelijks enkele minuten bewust adem te halen, heeft positieve gevolgen voor je algehele gezondheid. Het is een krachtige tool die je altijd bij de hand hebt. We zijn er alleen niet altijd bewust van.


In een wereld waarin stress onvermijdelijk lijkt, is het belangrijk om manieren te vinden om je lichaam en geest in balans te brengen. Goede ademhaling is een van de meest effectieve en toegankelijke manieren om dit te doen. Neem de tijd om je ademhaling bewust te ervaren en ontdek hoe een simpele ademhalingsoefening een groot verschil kan maken in je stressniveau en algehele welzijn.

 

 

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page